sâmbătă, 7 iulie 2012

Supravieţuitorii direcţi ai represiunii comuniste


Neculai Popa

martor şi mărturisitor

(fragmentul de dialog va putea fi citit în revista "ROST", nr. din iulie-august 2012 şi face parte dintr-o carte aflată în lucru)

Neculai Popa, iunie 2012, înmormântarea lui Gheorghe Jijie
Neculai Popa s-a născut la 22 iunie 1931, la Galaţi. După intrarea trupelor sovietice în ţară, la vârsta la care adolescenţii se gândesc la distracţii, Neculai Popa se revolta împotriva ocupanţilor, pe care numai peste câţiva ani îi va asocia cu comunismul. Deşi tatăl său a încercat din răsputeri să îi plătească taxele şcolare, tânărul nu a putut absolvi liceul Comercial. În timpul stabilizării monetare din 1948, taxele ajunseseră de aproape 20 de ori mai mari decât un salariu bun. Astfel, s-a hotărât să plece de acasă şi s-a angajat ca marinar pe un vas românesc, ajungând, pe Dunăre, la Viena. Acolo, tânărul s-a hotărât să ceară ajutor americanilor. Nu se gândea decât cum să întreprindă ceva împotriva ocupanţilor ideologici ai României. După un scenariu ca de film, este arestat pe 24 martie 1951 la Curtici, sub numele fals Virgil Dumitrescu. A fost judecat şi condamnat pentru „înaltă trădare” la 25 de ani de muncă silnică, din care a executat peste 13. A trecut printr-o anchetă grea la Uranus, apoi în tranzit la Jilava – în aşteptarea procesului, prin penitenciarele de executare a pedepsei Aiud, Gherla, Piteşti, Dej, şi iarăşi Gherla, de unde s-a liberat la 1 august 1964. A fost urmărit informativ până în 1979, când a plecat în Statele Unite.
Corespondenţa, proiectele, întâlnirile (rare) cu Neculai Popa au fost atât de concentrate, încât pare că ne cunoaştem de o viaţă. Ca să ajungi la o bună relaţie cu un fost deţinut politic, bărbat sau femeie, trebuie să găseşti codul de comunicare, fără să îl cauţi neapărat. Se instituie de la sine. Dacă nu, vom avea o convorbire la limita consemnării mărturiei, a izvorului istoric, a verosimilului. Pentru că o mărturisire îşi pierde autenticitatea, dacă emiţătorul nu reuşeşte să intre în vibraţia retrăirii. Rostul martorului este să mărturisească, al istoricului să pună în context, să coroboreze, să analizeze, să emită opinii avizate.
Neculai Popa şi Aliona Negoiţă, biserica Ilie Gorgani, slujba pentru Gh. Jijie
Neculai Popa trăieşte de 33 de ani în Statele Unite. Pe 22 iunie 2012 împlineşte 81 de ani: 13 ani şi 5 luni de detenţie politică, alţi 15 într-o libertate controlată de Securitate – urmăriri, hărţuiri, arestări scurte, de câteva zile, mai bine de trei decenii de luptă în lumea americană pentru drepturile românilor. Pe 2 ianuarie 1990, Neculai Popa a revenit prima dată acasă pentru a aduce două tone de medicamente şi alte lucruri pe care le-a putut strânge în grabă, împreună cu prietenii săi. De atunci, se reîntoarce, câteva luni pe an, în România şi în Basarabia. În Basarabia istorică, la Hagi-Curda, în Bugeac, azi raionul Ismail din Ucraina, localitate în care trăiesc preponderent români, cărora le-a ridicat alături de alţi români o biserică, sfinţită în iunie 2011; la cimitirul românesc de la Ţiganca sau la Chişinău, unde în mai 2012 a fost pentru a face demersuri în vederea reconstituirii Cimitirului Eroilor, distrus de sovietici cu buldozerele în 1959. Neculai Popa este un luptător pragmatic, alături de alţi români aruncaţi de comunism în afara ţării, precum Valentin Ţepordei şi Nicholas Dima, în Statele Unite, ori Ştefana Bianu, Cicerone Ioniţoiu şi regretatul Remus Radina, în Franţa. Punctele lor forte sunt altruismul şi perseverenţa în credinţa că dreptatea pentru victimele comunismului stă şi în puterea noastră. Ei sunt victime directe ale represiunii comuniste penitenciare sau urmaşi ai acestor victime.

Flori Bălănescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu