marți, 21 august 2012

românitatea struţocămilească

Ce conştiinţă poate avea o struţocămilă? 
Arătarea aceea care şade cu un picior înfipt pe malul stâng, cu altul pe malul drept al Prutului. Puii ei de la Bucureşti nu sunt nici mai morali şi nici mai dibaci decât puii ei de la Chişinău.
Unii sunt reeducaţi de comunismul stalinisto-neaoş, ceilalţi de ţaristo-leninisto-stalinism. Dar inima ei, inima acestei fiinţe neverosimile, dar totuşi, autodistructive? În ce limbă suferă ea şi plânge? În româno-moldovenească? Se pare că da. Doar e struţocămilă. Poate că încăperile inimii ei nu comunică. Dar creierul o fi integru?
Aşteptând un răspuns - dacă! - la aceste întrebări, până una-alta să concluzionăm că deşi folosim aceeaşi limbă, oricât de struţocămilă am fi noi, românii-de-ambe-maluri, avem şi interese. Nu ştiu cum se face că ajungem mereu să ţinem cont mai degrabă de interesele altora. Asta pentru că, oricât de frumos, deştept, talentat şi inimos ai fi, fără conştiinţă nu eşti nimic.
Să ne rugăm pentru Nicolae Timofti să îl ajute Dumnezeu să înmoaie inima Fiarei, poate aşa ajunge în scorbura în care s-a ascuns conştiinţa ei.
Paul Goma trebuie să aibă cetăţenia ambelor teritorii ale Struţocămilei, pentru că este român basarabean. Născut în Basarabia românească. Şi-a făcut puşcăriile în România. 
Paul Goma rămâne Paul Goma oricât l-am umili noi. Sau tocmai de aceea. 
Dacă vom reuşi să arătăm că avem un fir subţire de demnitate naţională o facem pentru noi, nu pentru Paul Goma. Pentru scriitorul nostru oropsit de ai lui nu am făcut cu adevărat nimic.
Fără voinţă politică nu vom reuşi niciodată să arătăm că ne pasă cu adevărat.
După cum înţeleg eu situaţia, cele două aspecte importante subliniate de scurtul şi consistentul comentariu al dlui Constantin Tănase sunt:
1. "Prima întrebare care apare în legătură cu aceasta e următoarea: cine la Chişinău se teme de Paul Goma?"
2. "Repunerea lui Paul Goma în drepturile lui cetăţeneşti fireşti - or, problema trebuie pusă anume în acest mod! - nu mai e o chestiune de legislaţie, ci de morală. Să condamni simbolurile şi crimele comunismului, dar să nu-i acorzi lui Paul Goma cetăţenia pe care a pierdut-o din cauza comunismului, înseamnă că în R. Moldova se întâmplă ceva extrem de grav."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu